Wszystkie produkty oferowane w naszej dystrybucji to produkty regionalne, tworzone zgodnie z naturalnymi recepturami,
oparte na zdrowych sposobach przygotowywania żywności.
Poniżej prezentujemy charakterystykę najpopularniejszych produktów, po które najczęściej sięgają nasi Klienci. 
Zachęcamy również do obejrzenia pełnego naszego asortymentu w zakładce Nasza Oferta

Musztarda Kcyńska ma kilkudziesięcioletnią historię i sięga końca lat 50. XX wieku. W latach 50-tych rozpoczęła w Kcyni działalność Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” (GS), produkująca musztardę. Produkcja musztardy trwała do 1993 r. W tym czasie była to jedna z najbardziej cienionych musztard w Polsce. Wytwórnia musztardy z Kcyni oferowała produkty wytwarzane wyłącznie według metod naturalnych, bez konserwantów, barwników i przeciwutleniaczy. Tajemnica wysokiej jakości tej musztardy tkwiła w procesie produkcji z wykorzystaniem maszyn niemieckich z okresu międzywojennego oraz szwajcarskich młynów żarnowych, tzw. cew. Zacier, przechowywany w beczkach dębowych, wytwarzany był wyłącznie z ziaren gorczycy białej i czarnej.

Wytwórnia musztardy w Kcyni przestała działać w 1993 roku. Od tego czasu „czekała” kilkanaście lat na wznowienie działalności. Budynki, maszyny oraz receptury wykupił Marek Grewling wraz ze swoim ojcem Ignacym Grewlingiem, który w latach 50-tych pełnił rolę wiceprezesa GS-u. Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej „Grewling” rozpoczęła działalność w 2013 roku, odtwarzając linię produkcyjną oraz dokładny smak dawnej Musztardy Kcyńskiej i stosując te same receptury. Długotrwały proces produkcji, stosowanie wyłącznie ziaren gorczycy białej i czarnej wraz ze świeżo zmielonymi przyprawami oraz fakt przechowywania musztardy w dębowych beczkach wpływa na jej jakość oraz finalne właściwości smakowe. Dzięki temu otrzymuje się musztardę najwyższej jakości, która zawiera naturalny olejek gorczyczny.

„Kcynia słynęła z wytwórni musztardy, każdy mieszkaniec starszej daty pamięta smak prawdziwej musztardy. Cieszymy się z powrotu na polskie stoły musztardy z Kcyni – jest dych ta sama.” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcem i byłym pracownikiem wytwórni musztardy). (…) Nareszcie jest ta nasza Kcyńska musztarda. Jak nie było Kcyńskiej, to już wolałam chrzan kupować.” (Wywiad etnograficzny z mieszkanką Kcyni).

Polska tradycja, polski smak
Dlaczego produkty Vitapol są wyjątkowe? Nie tylko dlatego, że tworzone są z pasją i zaangażowaniem, ale również dlatego, że produkowane są na podstawie własnej, domowej receptury. Bez konserwantów, antyoksydantów, ani sztucznych barwników. Nie jest nam obojętna również ekologia, dlatego wszystkie opakowania naszych produktów podlegają recyklingowi.
Stawiaj na jakość
Otrzymane liczne nagrody potwierdzają wysoką jakość  produktów Vitapol. Wyróżniony nagrodą koncentrat barszczu czerwonego, swoim smakiem podbił podniebienia wielu Polaków. Śliwki w occie winnym inspirują do tworzenia niesamowitych potraw, a chrzan tarty – na stale wpisał się w menu wielu osób. Jesteśmy szczęśliwi, że tradycyjny polski smak jest doceniany przez coraz większe rzesze smakoszy.
Poznaj skarby polskiej ziemi
Najróżniejsze przetwory z buraków, pokazują różne możliwości zastosowania w kuchni tego niezwykle zdrowego warzywa. Od koncentratów, po ćwikły, a nawet soki. Nie zapomnieliśmy również o miłośnikach grzybów! Wiemy, jak wielu jest ich wielbicieli, dlatego specjalnie dla nich w naszej ofercie są m.in. podgrzybki marynowane w occie. A może warto skusić się na rydze marynowane, będące idealnym dodatkiem do dań mięsnych?
Doceń zdrowie i różnorodność
Naturalne przetwory owocowe firmy Vitapol to kolejny powód do dumy. Pozbawione cukru, a zawierające tylko najcenniejsze dla zdrowia składniki, stają się najczęstszym wyborem osób, które dbają o swoje zdrowie i figurę. Duży wybór smaków sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bo kto nie skusiłby się na sok z jarzębiny czy aronii? Mnóstwo wyrobów to mnóstwo inspiracji kulinarnych, dlatego… sięgnij po smak tradycyjnej polskiej kuchni!.

Sery korycińskie nazywane są powszechnie „Swojskimi”. Sery ten stanowiły lokalny przysmak, który przez stulecia znalazł sobie uznanie również w innych regionach Polski.
W latach 50-tych i 60-tych XX wieku funkcjonowały w Korycinie dwa punkty skupu, skąd produkt ładowany do ciężarówek, trafiał głównie na Śląsk Pomorze i do Warszawy. Wybudowanie w latach 70-tych dużych zakładów mleczarskich w Mońkach i Sokółce było przyczyną prawie całkowitego zaniku produkcji sera „swojskiego”. do dziś umiejętność produkcji takiego sera zachowały jeszcze niektóre gospodynie z okolic Korycina. Sery korycińskie wytwarzane są  tradycyjną, odwieczną technologią, jedynie proszek z cielęcych żołądków zastąpiony został podpuszczką stosowaną w mleczarstwie. A wejście w użycie lodówek spowodowało, że ser ten spożywany jest znacznie wcześniej, bez wielotygodniowego leżakowania.
Ser Koryciński może być przechowywany długo, zmieniając swój smaki zapach wraz z upływem czasu. Jest smaczny i zdrowy. Ser Koryciński nie zawiera żadnych konserwantów i polepszaczy. Każdy, nawet od tej samej gospodyni, smakuje inaczej i w zależności od pory roku ma inny kolor.

Dodatkowym atutem sera koryciśńkiego jest miejsce jego produkcji – czyste, zadbane i urokliwe okolice Korycina oraz gospodarstwa nie nastawione na wielkotowarową produkcję mleka, w których krowy karmione są naturalną paszą. Ser Koryciński „Swojski” pachnie wsią , jej tradycją i zdrowiem.

 

Proponujemy Państwu wędliny regionalne pochodzące z najczystszych terenów Polski wytwarzane tradycyjnymi metodami jak przed laty .
Wędzone w tradycyjnych wędzarniach w dymie olchowym i bukowym dzięki czemu mają niepowtarzalny smak i aromat.
W naszej ofercie znajdziecie takie wyroby jak:
-Polędwica suszona
-Kindziuk
-Kiełbasa polska podsuszana
I wiele innych wspaniałych specjałów.

 

Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy wkładali naczynie z miodem faraonom do grobowca. Ten słodki nektar ceniony był również przez babcie, które słusznie wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych chorób. W naszej ofercie znajdziecie Państwo bogatą ofertę: miody gatunkowe: lipowy, gryczany, rzepakowy, akacjowy, malinowy, bławatek (wielokwiat), runo Leśne (wielokwiat), mniszek lekarski, lipowo-gryczany i inne.

Makarony Gospodyni, 5-cio jajeczne, domowe. Produkowane są tylko z naturalnych składników: bardzo dobrej grubej mąki pszennej, świeżych jaj i bez jakichkolwiek barwników i substancji chemicznych. Dzięki temu makaron posiada blado-słomkowy odcień z naturalnego wybarwienia jajami, różny w zależności od rodzaju i grubości ciasta. Samo ciasto wyrabiane  jest w warunkach atmosferycznych (bez stosowania podciśnienia i utwardzaczy), a makaron suszony jest w długim procesie stacjonarnym. Powoduje to, skrócony dziewięciomiesięczny okres przydatności do spożycia i naturalną kruchość produktu. Makarony 250 g pakowane są w papierowe torebki dla podkreślenia ich odmienności, a 500 g z pełną świadomością, w woreczki foliowe bez nadruku, aby pokazać klientom, iż nie jest to produkt wytwarzany masowo.

Mleczarnia Rospuda działa na rynku od  1968 roku. Zakład produkcyjny znajduje się na terenie Zielonych Płuc Polski – w miejscowości Filipów. Jest to jeden z najczystszych regionów Polski, położony w regionie Pojezierza Zachodniosuwalskiego. Stąd też pochodzi naturalne mleko, które używane jest do produkcji, od krów wypasanych na zielonych łąkach – z dala od głównych dróg i dużych miast w okolicy Obszaru Chronionego Krajobrazu Doliny Rospudy.

Skład produktów pozostaje niezmienny od wielu lat – oparty na zastrzeżonych recepturach. Jest to zasługa ciężkiej, wieloletniej pracy oraz niepoddawaniu się tańszym zamiennikom.

Sery i masło nie posiadają dodatków chemicznych. Zachowują naturalne walory smakowe oraz cenne witaminy i minerały.

Już od jakiegoś czasu, w naszej ofercie detalicznej jak i hurtowej znalazły się produkty z OSM Skarszewy.
Mała, mało znana na warszawskim rynku, pomorska spółdzielnia mleczarska podbija serca klientów dzięki swojej jakości i różnorodności.
W ofercie znajdują się min: sery dojrzewające, sery długo dojrzewające, twarogi, sery sałatkowe, jogurty, kefiry, maślanki, śmietany i wiele wiele innych – ciekawych produktów!

Więcej szczegółów znajdą Państwo w naszej ofercie hurtowej oraz na stronie producenta: www.sery.pl

Zamówienia hurtowe na produkty z oferty w/w producenta realizowane są tylko i wyłącznie na piątki, zamówienia przyjmujemy w poniedziałki do godziny 12:00, mailowo pod adresem wiejskaspizarnia@gmail.com bądź bezpośrednio pod numerami telefonów naszych pracowników:

Mariusz 501694271
Grzegorz 507304001
Kamil 609530735

Z Przyjemnością doradzimy i odpowiemy na Państwa pytania